НачалоЗа НасПроизводствоКонтактиПоръчки

За Нас
История на хляба
За нас
Галерия

цех

с.Слънчево
България, Варненска област, Варна, с. Слънчево, общ. Аксаково
тел.: 0897885001, 0897885003, email: pirani@abv.bg
История на хляба

Хлябът е една от най-старите приготвени храни, датиращ от неолитната епоха. Първите произведени хлябове били вероятно сготвено подобие на зърненото тесто, направено от житни растения и вода и може би е развито по случайно смесване на брашно и вода. Потомци на тези ранни хлябове все още се правят в някои хлебарни по света, включително Мексиканската тортила, Индийската мекица, Шотландската овесена питка и други. Обикновеният плосък хляб от този вид е бил използван за храна в много ранни цивилизации като Сумарианите, които ядели плоски питки от ечемик, а Египтяните през 12-ти век пр.н.е можели да закупят плосък хляб наричан "Та" от сергии по улиците. Развитието на хляба с подкваса може да се потърси в предисторически времена. Ферментиращи спори се срещат навсякаде, включително по повърхността на житните зърна, следователно всяко тесто, оставено да отлежава, ще се подкваси.

Въпреки че подквасването е с предисторически произход, най-ранното археологиеско доказателство е от древен Египет. Хлябът на египтяните бил ронлив на големи трохи, защото е приготвян с тесто от ечемик. Дори и в древността е имало голям избор на хляб.Гръцкият автор Атинеус описва някои от хлябовете, тортите, бисквитите и сладкишите предлагани в класическият свят.Измежду хлябовете са питката с мед и масло, гъбоподобните хлебчета, покрити със семена и военният специалитет изпечени хлебни ролца на шиш.

През средновековието Европейският хляб се слагал на масата не само за ядене, а също бил и част от сервизът на масата. Като прибор се използвало парче стар хляб приблизително 15см на 10см,служещ като поставка на ястието.

При привършване на ястието, поставката била изяждана, давана на бедните или на кучетата. Ото Фредерик Роведер се счита за баща на нарязаният хляб. През 1912 Роведер започнал работа по изобретяването на машина за рязане на хляб, но хлебарите били несъгласни да я използват защото се притеснявали, че хлябът ще изсъхва много бързо.